Nu op indebuurt.nl een interview die onlangs is gehouden met de heer Jansen (Directeur Technicampus).

- 13 januari 2022 -

Volgens Jan weet niet iedereen hoe belangrijk dit werk is én hoe goed het verdient

Van zorgverleners weet je dat zij het leven van hun medemens een stukje makkelijker maken. Maar weet je dat Deventenaren in de installatietechniek hetzelfde doen? Dankzij domotica zorgen zij bijvoorbeeld dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Als het aan Jan Jansen van Technicampus ligt, beseffen veel meer mensen hoe waardevol werken in de techniek is voor onze maatschappij. “Het heeft nog veel meer voordelen.”

De techniekbranche is altijd in ontwikkeling – en daardoor hartstikke uitdagend. Daarnaast werk je veel in teams en verdien je goed. ”Het belangrijkste is misschien wel dat je betekenisvol kunt zijn”, aldus de directeur van Technicampus. Volgens Jan hebben nog steeds veel mensen een verkeerd beeld van techneuten.

Je bouwt aan een duurzame toekomst

Jan: ”In de bouw werk je letterlijk aan een duurzame toekomst en daarnaast draag je bij aan het persoonlijke geluk van veel mensen. Ga maar na: mensen stralen als ze de sleutel van hun huis krijgen. Dat huis heb jij dan gebouwd. Werk je in de procestechniek? Dan draag je bij aan de productie van belangrijke vaccins zoals het griepvaccin. En als precisieverspaner in de metaal maak je bijvoorbeeld onderdelen voor een knie- of heupprothese. Er zijn nog veel meer voorbeelden, want iedereen maakt gebruik van techniek.”

Waarom jij in de techniek wilt werken

Net klaar met je vmbo of havo? Werk je al in de techniek en wil je doorgroeien? Of werk je in een andere branche zit je te twijfelen over een carrière switch? Denk er dan eens over na om in de techniek aan de slag te gaan, en word bijvoorbeeld precisieverspaner, monteur elektronische installaties of procesoperator. Deze en nog veel meer technische opleidingen volg je bij Technicampus in Deventer. Tijdens de open dag op 22 januari hoor je er alles over.

Bij Technicampus kunnen jongeren die net klaar zijn met hun vmbo of havo en volwassenen die toe zijn aan bij- of omscholing terecht voor technische bbl-opleiding in de richtingen:

  • Bouw
  • Metaal
  • Elektro- en installatietechniek
  • Procestechniek

Technicampus is anders dan de meeste bbl-opleidingen. Jan licht toe: ”Dit opleidingscentrum is opgericht door en voor het bedrijfsleven en werkt samen met het ROC Aventus. Hoe we alles doen heeft veel weg van een bedrijf. Ons pand zit bijvoorbeeld op het industrieterrein. Als je binnenkomt, zie je onze grote praktijkhallen, die zien eruit als werkplaatsen. Dat doen we allemaal zodat studenten na hun opleiding precies weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat.”

Salaris verdienen tijdens je opleiding

Als je een bbl-opleiding volgt bij Technicampus, werk je drie of vier dagen bij een leerbedrijf. De overige dagen volg je theorie- en praktijklessen op de Technicampus. De praktijklessen worden gegeven door professionals uit het vak.

Voor je werkdagen, ontvang je gewoon salaris. Jan: ”We hebben het dan gewoon over een goed salaris. Dat is echt wat anders dan een stagevergoeding.” Het salaris is in de techniekbranche sowieso niet slecht. ”Het startsalaris is over het algemeen hoger dan het startsalaris in andere sectoren. Die loonvoorsprong hou je meestal gedurende je werkende carrière.”

Kleinschalig

Een ander voordeel van werkend leren bij Technicampus is de persoonlijke benadering. ”De campus is kleinschalig. We kennen elkaar bij naam en iedereen krijgt genoeg aandacht. Dat kan omdat er ieder jaar zo’n 400 jongeren worden opgeleid. Bij onderwijsinstellingen zijn dat per jaar soms wel duizenden jongeren.”

Gegarandeerd een baan na je opleiding

Een andere bijkomstigheid van werkend leren, is dat veel studenten de kans krijgen om bij hun leerbedrijf te blijven werken na het voltooien van hun opleiding. Jan: ”Door het tekort aan mensen in de techniek, ben je op dit moment gegarandeerd van een baan als je je opleiding hebt afgerond. Dat is toch een fijne zekerheid.”

Dit kun je verwachten op de open dag van Technicampus

Zaterdag 22 januari is de open dag van Technicampus, aan de Schonenvaardersstraat 6 in Deventer. Ben jij geïnteresseerd in een technische opleiding? Kom dan zeker even kijken. Je kunt tussen 10 en 15 uur binnenlopen om de werkplaatsen, machines en theorielokalen te bekijken. Er zijn praktijkinstructeurs en docenten aanwezig die al jouw vragen kunnen beantwoorden. Tijdens de open dag krijg je een goed beeld van hoe de opleiding in elkaar steekt en hoe de verschillende leerjaren zijn opgebouwd.

Interview gehouden en gepubliceerd op indebuurt.nl