Technicampus en SMC innoveren opleiding procestechniek

- 28 augustus 2017 -

Opleidingscentrum Technicampus in Deventer heeft vanaf zijn start in 2013 een gestage groei doorgemaakt in nauwe samenwerking met de regionale industrie. In een bedrijfsmatige omgeving worden mbo-studenten opgeleid voor een baan in de metaal, bouw of installatie-elektrotechniek. Door een toenemend tekort aan medewerkers in de procestechniek heeft Technicampus ook voor deze sector opleidingen ontwikkeld. SMC, partner in industriële automatisering, heeft hiervoor een praktijkgericht trainingssysteem geleverd dat nauw aansluit op de kennisbehoefte van de regionale bedrijven.

Technicampus, actief in de Stedendriehoek (Deventer, Apeldoorn en Zutphen) en Salland, is door en voor het bedrijfsleven tot stand gekomen. Ondernemers in de techniek wilden direct betrokken zijn bij het opleiden van hun toekomstige personeel. Studenten werken drie of vier dagen per week bij een technisch leer-bedrijf in de regio en vullen dit op de Technicampus aan met theorie en lessen in technische vaardigheden van ervaren docenten. In de modern ingerichte werkplaatsen zijn praktijk, theorie en innovatie nauw met elkaar verweven.

Toen de Technicampus vier jaar geleden onder leiding van directeur Jan Jansen van start ging, was de economische crisis nog niet geluwd. De mbo-opleidingen waren deels uit de stad verdwenen en het regionale bedrijfsleven vond dat er hoognodig iets moest gebeuren om techniek beter op de kaart te zetten. Jansen: “Enkele bedrijven hebben toen samen met de gemeente Deventer, ROC Aventus en de landelijke opleidingsbedrijven Bouwmensen, Installatiewerk en Detechno hun krachten gebundeld. Zo is een drietal branches gezamenlijk opgetrokken om onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar te laten aansluiten. Op die basis is de Technicampus opgericht en is de instroom van jongeren weer op gang gekomen.”

Techniek mobiliseren
Jansen komt niet uit het onderwijs. Opgeleid in techniek en bedrijfskunde was hij in zijn vorige functie verantwoordelijk voor sales en operations bij een technisch dienstverlener, gespecialiseerd in machine onderhoud, onderhoudsprocessen en automatisering. Partijen bij elkaar brengen en techniek mobiliseren ziet hij als zijn missie bij de Technicampus. Met negentig studenten is metaal de grootste tak, op de voet gevolgd door de bouw (zeventig) en installatietechniek (zestig). Technicampus is vooral een BBL (beroepsbegeleidende leerweg) instituut: één tot twee dagen naar school, drie tot vier dagen werken. Maar ook samenwerking op basis van de BOL-variant (beroepsondersteunende leerweg), met meer theorie en stageperiodes, komt geregeld voor bij jongeren die in hun ontwikkeling en technische vaardigheden nog niet helemaal klaar zijn voor de praktijk.

Jansen constateert dat bedrijven hun medewerkers niet altijd optimaal kunnen inzetten en daarom graag ontzorgd willen worden met begeleiding en kennisoverdracht van technische vaardigheden. Voor deze medewerkers is de BBL-variant aantrekkelijk. Jongeren komen dan één of twee dagen trainen met de praktijkinstructeurs. De theorie wordt verzorgd door ROC Aventus. “Na aanmelding begeleiden wij ze naar één van de opleidingsbedrijven die hier zijn ondergebracht. Zo bevorderen we de instroom van jonge mensen in de techniek en een betere aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven. Zo’n tweehonderd bedrijven maken deel uit van ons netwerk en die geven direct aan wat voor hun dagelijkse praktijk van belang is. Dit hier is de broedplaats,” zegt Jansen overtuigend. “We zijn een merknaam geworden voor multidisciplinair opleiden.”

Hij ziet de arbeidsvraag bij de deelnemende bedrijven toenemen. “Het gevecht om de techneut is volop aan de gang. Demografisch neemt het aantal jongeren in de nabije toekomst af, terwijl de vraag toeneemt. Dat lijkt me een uitdaging voor de BV Nederland.” Wat doet Technicampus daar zelf aan? Jansen somt op: “Voorlichting, beroepsoriëntatie-avonden, we zijn onderdeel van Platform Techniek in de regio en ik maak deel uit van de Strategische Board Stedendriehoek, domein Human Capital. We hebben een enorm netwerk in de regio waarin we vertegenwoordigd zijn.”

Gepubliceerd in Aandrijftechniek, augustus 2017:

SMC artikel Aandrijftechniek editie 5 – augustus 2017